Allereerst bedankt dat je even een moment wou inplannen voor een kort kennismakingsinterview. Laten we maar bij de roots aanvangen. Waar ben je opgegroeid en waar woon je nu?

Geen probleem, leuk! Ik ben geboren in Leeuwarden en eigenlijk opgegroeid in Frieschepalen. Inmiddels woon ik met mijn vriendin in Drachten.

Ah handig, dan zit je zo op de snelweg naar Joure?

Inderdaad, ik zit ook nog aan de goede kant van de snelweg, dus woon-werk verkeer is wat dit betreft perfect geregeld.

Ideaal, kun je me wat vertellen over jouw achtergrond. Wat voor opleiding(en) heb je genoten en waar heb je zoal gewerkt?

Na het vmbo op de middelbare school eigenlijk direct het metaalvak in gegaan. Op MBO-2 niveau eerst een verspaningsopleiding gevolgd. Het bankwerk zeg maar. Ik ben de vakopleiding gaan doen, dit heb ik eerst een jaar vol gedaan en stagegelopen bij FTD (Fijnmechanische Techniek Drachten). Daar heb ik twee jaar gezeten, eerste jaar betrof dus de stage en toen werd me een contract aangeboden en ben ik overgegaan van BOL-leerling naar BBL-leerling (werken en leren). Toen wou ik eigenlijk door naar niveau-3, maar qua capaciteit was dat niet echt in te vullen destijds. Als gevolg ben ik naar Bies in Marum gegaan en daar heb ik uiteindelijk een jaar of negen als CNC-draaier gewerkt. Binnen Bies heb ik wel mijn MBO-3 opleiding kunnen volgen (CNC-verspaning) en op een gegeven moment heb ik ook nog een MBO-4 opleiding Werkvoorbereiding en Fabricage voltooid. Hier zat o.a. ook een stukje verspanings-verdieping in, maar ook programmeren, materiaalkunde, van alles wat eigenlijk waarin je in ieder geval dieper in ging op de materie. Vervolgens zocht ik weer wat meer uitdaging en het liefst op het gebied van frezen. In de tussentijd zowel klein als groot draaiwerk gedaan, maar de optie tot frezen kon ook hier qua capaciteit niet echt. Dit kon wel bij SMI Groep in Dokkum, hier heb ik anderhalf á twee jaar met veel plezier het freesvak onder de knie gekregen. Inmiddels had ik wel de ambitie ontwikkeld om verder te gaan dan in feite alleen ‘de fabriek’ zeg maar. Via een collega werd ik toen op de vacature bij Warnier gewezen en zo begon het balletje te rollen.

Op het moment dat je van die vacature hoorde, ben je er toen direct vol voor gegaan?

Eerst heb je natuurlijk wel wat vraagtekens/twijfels nog. Ben ik niet te jong? Ben ik hier wel klaar voor? Etc. Een paar weken later dacht ik wel van ‘misschien moet ik toch gewoon een keer langs gaan en kijken wat het precies inhoudt’. Vervolgens Hilbrand, Madeleine en Sjoerd leren kennen en een heel positief gesprek gehad. Op dat moment al zo enthousiast geworden dat ik dacht ‘de kans is er nu, misschien moet ik die gewoon met beide handen aangrijpen’. Tijdens het gesprek overigens ook wel mijn vragen en twijfels naar voren gebracht en Hilbrand wist die twijfels over bijv. mijn jonge leeftijd vrijwel direct weg te nemen: ‘Als je jong bent kun je snel leren en als je de ambitie hebt dan kunnen wij je daar de mogelijkheden voor bieden’. Vervolgens zijn we er eigenlijk van twee kanten vol voor gegaan. Tot nu toe bevalt het mij enorm goed (en van de andere kant volgens mij ook wel ;-)). Ik heb het erg naar mijn zin. Ik heb op meerdere vlakken veel uitdaging en kan nog veel leren, maar juist dat maakt dat de dagen voorbijvliegen. Ik beleef er veel plezier aan.

Klinkt als een tevreden man! Nog even wat meer over jou als persoon an sich. Hoe zou je jouw karakter omschrijven?

Ik denk dat ik een vrij spontaan, open en impulsief persoon ben. Sociaal sterk.

Duidelijk. Hoe uit zich dat op andere vlakken. Wellicht in een hobby of passie?

Ik heb eigenlijk een flinke waslijst wat hobby’s betreft en deze hebben vrijwel allemaal met water te maken. Ik ben enorm gek van skûtsjesilen (zit ook in een wedstrijdzeilteam). Daarnaast actief (bestuurs)lid bij de Reddingsbrigade van Drachten. Hier zorgen we voor waterhulpverlening rondom Drachten (tot aan Grou, Eernewoude, de natuurgebieden etc.). Stel mensen hebben motorproblemen, of brand aan boord, noem maar op. Dan rukken wij daarvoor uit bij 112-meldingen. Daarnaast trouwens ook aangesloten bij de brigade van Texel (strandwacht, etc.).

Verder heb ik een speedboat, ga graag even weg met vrienden. Ook om te waterskiën, wakeboarden, dat soort dingen. Daar vul ik mijn vrije tijd graag mee. Veel activiteit dus, ook klussen vind ik leuk. En als ik écht wat rust zoek, dan vis ik graag.

Veelzijdig, leuk! Terug naar Warnier. Wat gaf de doorslag, het gesprek in Joure wellicht?

Ik denk het uiteindelijk toch wel. Zoals gezegd had ik zeker de ambitie, maar ook wel enkele twijfels nog. Na het gesprek had ik die eigenlijk niet meer. Ik had tot dat moment wel al een tijdlijn in mijn hoofd wat betreft mijn toekomst (na alle facetten op een gegeven moment de switch maken van werkvloer/fabriek naar iets voor mezelf of een aansturende functie), maar een deel daarvan is door deze functie toch wel een stuk naar voren geschoven. Ik besefte me dat er in Nederland een beperkt aantal verspaningsbedrijven zijn die dusdanig aan de weg timmeren en binnen die bedrijven zich nog minder van dit soort vacatures (lees: kansen) voordoen. Dus dan kun je je afvragen: wanneer krijg je weer zo’n kans? Dat besef gaf in combinatie met het gesprek het laatste zetje.

Nu je eenmaal werkzaam bent bij Warnier, waaruit bestaan jouw dagelijkse werkzaamheden?

De planning helpen te bewaken, het werk verdelen en met name de frezerij aansturen. Ook draai ik zelf nog wel mee achter de machines. Daarnaast helpen in de werkvoorbereiding, maar tot op heden ben ik eigenlijk fulltime bezig met de eerdergenoemde werkzaamheden.

Waarin ligt op dit moment voor jou de meeste uitdaging?

Toch wel het soepeler plannen. De juiste puzzelstukjes beter in elkaar laten schuiven. Je vergaart steeds meer kennis over het werk, de machines, de mensen, je klanten, etc. Zoveel facetten en je leert steeds beter al deze facetten te beheren en te verbinden. Het geheel als een geoliede machine te laten draaien, daarin ligt onder de streep toch wel de grootste uitdaging.

Wat zijn jouw pluspunten, oftewel waar ligt jouw kracht?

Ik houd van aanpakken en kan snel schakelen. Het lijkt me in dit werk een grote plus dat je snel van het een naar het ander kunt schakelen en dus heel flexibel bent. Het sociale aspect is ook belangrijk. Je werkt natuurlijk met machines, maar ook met mensen. Niet alleen op de werkvloer, maar ook het contact met je klanten en dat is toch weer een andere benadering. Ik denk dat ik daar goed mee om kan gaan.

En als ik je vraag iets te noemen wat nog voor verbetering vatbaar is?

Dat heeft toch ook wel te maken met mijn pluspunt van snel schakelen. Ik ben namelijk ook wel impulsief en dan ben je soms snel afgeleid. Als je veel schakelt, ben je vanzelf op meerdere vlakken actief en dan is het goed om bepaalde dingen eerst af te ronden alvorens je met het volgende verder gaat.

Heb je op lange termijn nog grote ambities?

Eerst niet zozeer nieuwe doelen of ambities op de lange termijn. Warnier groeit, het is een ‘gekkenhuis’ momenteel, positief bedoeld overigens. Op termijn hebben we ongetwijfeld meer mensen en meer machines en wellicht wat capaciteit over. Dan kan ik me ook weer op andere dingen of nieuwe ontwikkelingen storten. Zolang ik uitdaging houd ben ik volledig op mijn plek. Het menselijke aspect draagt daar ook aan bij, op dat vlak wordt het nooit eentonig.

Bij Warnier vinden ze het daarnaast belangrijk om goed te zijn voor je mensen en dat sluit perfect aan op mijn denkbeeld. In mijn functie ben je toch wel een belangrijke schakel, dus op dat vlak moet het zeker goed zitten.

Als ik dit zo allemaal aanhoor, denk ik dat dat zeker goed zit! Ik vond het erg leuk om wat meer over je te weten te komen en ik denk dat de lezers van dit interview zich daarbij aan zullen sluiten. Bedankt voor het gesprek en nog een fijne avond!

Graag gedaan, jij ook!