2022 was wat dat betreft een uitzonderlijk jaar, waarin we door samenloop van omstandigheden maar liefst 3 volwaardige machines hebben kunnen toevoegen aan onze fabriekshal.

MAZAK CV5-500 5-ASSIG BEWERKINGSCENTRUM
Langverwacht was onze nieuwste toevoeging in september aan ons machinepark: een state-of-the-art 5-assig bewerkingscentrum, die we hebben laten uitrusten met een beladingsrobot en een gereedschapstoren. Waardoor de totale capaciteit op 180 gereedschappen komt.

Door de beladingsmogelijkheden en de nieuwe capaciteiten kunnen we 4 verschillende producten vooraf programmeren. Waardoor we veel flexibeler kleine series kunnen maken. Dit resulteert in een enorm verhoogde capaciteit van wel 25%! Deze enkele machine staat namelijk gelijk aan drie andere qua capaciteit. Voor de klant resulteert dit in een snellere levertijd, waar ze natuurlijk erg blij mee zijn.

Deze gloednieuwe machine brengt weer vele nieuwe bewerkingsmogelijkheden met zich mee, zo vertelt operator Bart: “In 1 woord, super!” is zijn eerste reactie. “Natuurlijk moet je er mee leren werken, maar dat gaat eigenlijk heel makkelijk aangezien de besturing hetzelfde is als de Mazak 3-assige machines, maar dan met veel meer opties. Zo kan deze machine het product op zijn kop leggen, bijvoorbeeld. Waarmee je het écht aan alle kanten kunt bewerken.”

DOOSAN PUMA ST32GSII LANGDRAAIBANK
De toevoeging van deze langdraaibank is de eerste in zijn soort in onze werkplaats en kwam eigenlijk op verzoek van operator Egbert. Hij werkt al erg lang voor ons en heeft in die tijd veel gedaan, 2-assig en 11-assig werk, bijvoorbeeld. Hij vroeg aan ons of we hem een nieuwe uitdaging konden bieden. Dan zeggen wij geen nee! Door de stijgende vraag naar grote series, kwamen we samen uit bij de toevoeging van een langdraaibank.

We spreken hem wanneer hij bezig is met het instellen van een serie van 21.000 stuks. Een perfect voorbeeld. “In het begin ging deze manier van werken echt tegen mijn gevoel in. Een werkstuk dat beweegt en een gereedschap dat stilstaat? Daar klopt iets niet!” Grapt hij. “Maar als je die andere manier van denken snapt, werkt het heel fijn. Het werkt heel precies, waardoor je in theorie een product van 0,5mm dik kunt maken.”

 

MAZAK VCN 530C 3-ASSIG BEWERKINGSCENTRUM
Oke, stiekem hebben we deze nét voor 2022 in gebruik genomen, in december 2021. Maar dan staat de teller nog steeds ruim op 3 machines binnen 12 maanden. We hebben al meerdere 3-assige bewerkingscentra, maar toch hebben we geen één machine die hetzelfde is. Ze hebben allemaal een ander specialisme. Toen we er hoogte van kregen dat dit demo-model beschikbaar kwam, hebben we gelijk toegeslagen. Het specialisme van deze Mazak, is de grote werktafel met een werkbereik van wel 1000 mm x 550 mm.

Operator Thomas is de 3-assige machines wel gewend, maar toch was de overstap van Haas naar Mazak wel wennen. “Haas is een beetje Android, waar Mazak meer iPhone is. Zelf heb ik een Android.” Ondanks dat, is hij er wel over te spreken “Je ziet echt dat hij heel stabiel is, op die Haas merk je echt dat grote en zware producten soms een probleem zijn, maar deze Mazak kan dat heel goed aan”

EN 2023?
Er staat voor 2023 op dit moment geen uitbreiding in de planning. Wel wordt er een machine vervangen door een nieuwe exemplaar. Daarnaast blijven we natuurlijk altijd om ons heen kijken. We staan altijd open voor initiatieven van werknemers en luisteren naar de vraag van klanten. Als we merken dat we ergens kunnen uitbreiden of verbeteren, zullen we daar altijd op inspelen.