Neem bijvoorbeeld Jeroen. Hij werkt nu 4 jaar bij Warnier. Daarvoor werkte hij bij een farmaceutische groothandel. Een vreemde overgang, op het eerste gezicht. We hebben hem gevraagd wat hem trok aan metaalbewerking en waarom hij deze switch gemaakt heeft.

Hé Jeroen, wat voor werk deed je bij de groothandel?

Ik werkte op de goederenontvangst bij de kwaliteitscontrole. Er zijn veel regels in die branche over kwaliteit, transport en de opiumwet bijvoorbeeld. Het was deels actief, maar ook wel veel administratief werk. Dat heb ik 20 jaar gedaan.

En daarna was de koek op?

Klopt, zowel het werk als het grote bedrijf gingen me wat tegenstaan. Toen ik hoorde dat een paar vrienden naar Bolivia gingen, besloot ik mee te gaan. Na een jaar ben ik teruggekomen naar Nederland en ben ik om me heen gaan kijken voor wat ik dan zou kunnen gaan doen.

Ik had nog nooit van een CNC machine gehoord, maar zag een vacature en vond de machines er best spectaculair uit zien. Ik besloot te reageren en kon met de opleiding beginnen. Met een stage ben ik hier begonnen in 2019 en ik ben er dus nog steeds.

Wat bevalt er dan zo goed?

Geen enkele dag is hetzelfde hier bij Warnier, en je hebt ook meerdere verschillende taken op een dag. Je programmeert wat op de computer, knutselt een beetje aan de machine en controleert ook nog je eigen werk. Bovendien is de sfeer erg leuk met een compact team als dit.

Bedankt voor je verhaal Jeroen!

WAT VOOR AMBACHTEN HEBBEN WE DAN ZOAL IN HUIS?

Een rondje over de werkvloer leidt ons langs verschillende werkstations. We hebben een aantal van onze zijinstromers gevraagd wat hun bij metaalbewerking gebracht heeft.

Egbert
Na zijn militaire dienst had hij duidelijk geen pad voor ogen. Na allerlei hand en span diensten verricht te hebben, kwam Egbert in contact met Warnier toen het nog Ferkov heette. Geen slechte keuze, want dat was meer dan 30 jaar geleden.

Ted
Ted is maar liefst 24 jaar tandarts geweest. Van boren naar frezen dus? Aldus Ted doet een tandarts meer aan frezen dan boren. Is dat niet toevallig? Hij was al langer hobbymatig met metaal bezig, dus deze omscholing naar frezer was snel geregeld en nu werkt hij al meer dan 10 jaar bij ons.

Jelle
Jelle komt uit Lemmer, maar heeft voordat hij bij ons kwam op de visafslag op Urk gewerkt. Dit heeft hij een poos gedaan, maar hij werd werkloos. Door Randstad werd hij benaderd voor een opleiding tot metaalbewerker. Onder het mom van “waarom ook niet” begon hij en dat is niet slecht bevallen. Het hebben van een eigen werkstation en de variatie zorgen dat hij nu al 5 jaar hier werkt.

Mark

Toen hij jong was, is Mark levensmiddelentechnologie gaan studeren. Eigenlijk omdat hij niet wist wat hij wilde worden. Hij heeft de studie 3 jaar volgehouden, maar het studentenleven was leuker dan studeren. Via een buurjongen kwam hij in contact met het draaien. Dat je iets maakt wat je fysiek kan vasthouden en dat elke dag anders is, maakt het zo leuk.

Remco

Remko is opgeleid als technisch tekenaar. Dit deed hij voor een bedrijf wat installaties voor de voedselindustrie ontwerpt en daarna voor een bedrijf in de scheepsbouw. De hele dag achter een beeldscherm zitten begon hem toch tegen te staan, dus hij waagde de overstap naar CNC frezen, hoewel hij dat nog nooit gedaan had. Dit vind hij een geweldig vak: met hoofd én handen aan het werk!

HIER DRAAIT HET OM

Is het gek dat wij al deze verschillende beroepsgroepen “verzameld” hebben in een metaalbewerkingsbedrijf? Wij denken van niet. Natuurlijk is enige affiniteit met metaal en technisch inzicht wel nodig voor het werk, maar we merken dat wij mensen vooral selecteren op de eigenschappen die ze daarnaast hebben.

Wij vragen van onze medewerkers namelijk best wel wat eigen inzicht en initiatief bijvoorbeeld. Zo moeten draaiers en frezers zelf de machine programmeren en hun eigen planning maken op de machines waar ze voor verantwoordelijk zijn. Grappig genoeg vinden we op kantoor dan weer meerdere mensen die eerst ervaring in metaalbewerking hebben opgedaan en daarna doorgestroomd zijn.

De kwaliteiten om werk goed uit te voeren zijn niet gekoppeld aan een opleiding, maar aan karaktereigenschappen en talenten. We zoeken bijvoorbeeld voor een draaier of frezer ook naar technisch- en ruimtelijk inzicht, oog voor detail maar ook vaardigheden als plannen en overzicht hebben. Je moet je werk goed kunnen organiseren. Er zijn vele beroepen waar deze kwaliteiten ook nodig zijn, daarom staan we altijd open voor zij-instromers.