Nieuwsitem of bijvoorbeeld een project update

Hoi Habbo, kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Habbo Siderius, ik woon hier in Joure met mijn vrouw en drie kinderen van 3 tot 14, dus je bent veel bezig met school, sport, zwemles etc. Daarnaast gaan we graag met z’n allen op pad. En ik probeer wat tijd vrij te maken voor mijn hobby’s wielrennen en squash, en als het even kan ga ik graag naar een voetbalwedstrijd.

Hoe ben je in deze functie beland? Wat is je achtergrond?

Mijn vader had vroeger een mechanisatiebedrijf, dus de interesse in techniek is van huis af aan al meegegeven. Daarom ben ik ook in de metaalbewerking gegaan. Door de jaren heen heb ik bij drie andere bedrijven gewerkt voor ik hier ben beland. Het is wel interessant om het verschil te zien tussen de dynamiek bij een bedrijf dat zelf producten maakt, of een product voor een ander maakt. Bij dat laatste, dus een bedrijf als Warnier, is wat meer druk en uitdaging.

Je werkt nu een jaar bij Warnier, wat is je positief opgevallen?

Voor mijn eigen ontwikkeling is het een hele goede zet geweest, dat is ook reden dat ik hier gesolliciteerd heb. Ik zag dat ik hier nog veel kon leren, dus daarom heb ik de stap gemaakt. Bovendien is de sfeer hier erg goed, dus daar tackle je sowieso al veel mee. Je moet natuurlijk altijd aan je collega’s wennen, de ene is wat geslotener dan de ander, maar er is wel team spirit.

Je bedient hier een 5-assige machine, hoe kwam dat zo?

Dat is wel waarom ik hier ben komen werken. Ik wilde dat nog heel graag leren en dat werd hier mogelijk gemaakt. Dus daar ben ik wel heel blij mee. Ik hoorde via via dat ze hier nog wel iemand konden gebruiken, dus ik heb gewoon een mailtje gestuurd. En nadat ik mijn CV had opgestuurd mocht ik wel op gesprek komen en had ik even later een nieuwe baan.

Hoe lang werk je nu met de 5-assige machine?

Sinds ik hier werk. Ik heb in het werk met de machine mogen leren omgaan. Dus de kennis die ik al had, neem je mee en dan moet je leren hoe je dat op deze machine moet toepassen. Ik heb een cursus gevolgd voor het programma, en de rest moet je zelf bedenken. Dus in het begin heb je veel hulp nodig van anderen en moet je veel vragen, maar hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het wordt en hoe sneller het gaat. Je krijgt een tekening van wat er gemaakt moet worden, en dan moet ik instellen hoe dat gemaakt wordt. Welke gereedschappen, welke volgorde en op welke snelheid. Dat komt best precies, verschillende materialen vragen bijvoorbeeld weer om hele andere gereedschappen en snelheden.

Wat zijn producten die je gemaakt hebt die je zijn bijgebleven?

Over het algemeen maken we hier wel vrij ingewikkelde producten, dus dat is wel erg leuk en uitdagend. Soms maak ik even een fotootje als ik iets heel aparts heb gemaakt. De afwisseling tussen productie en iets aparts vind ik echt heel leuk. De ene keer lekker “doorrammen” en de andere keer puzzelen. Je ziet natuurlijk alleen maar onderdelen, dus je weet niet waar het precies voor is. Soms bedenk je er iets bij, dit zou wel een “…” kunnen zijn, maar dat kan achteraf wel heel wat anders zijn. Of soms heb je iets zo excentrieks dat je geen idee hebt. Maar als je zoveel dingen ziet, houd je je daar steeds minder mee bezig. Je hebt gewoon de volle focus om iets goed te maken en dan ga door naar de volgende opdracht.

Hoe ziet jouw dag er zo’n beetje uit?

De dag begint met de robotproducten, die stel ik in zodat dat klaar staat. En dan kijk ik hoeveel tijd ik heb voor de enkelstuks. Die maak ik dan overdag, en aan het eind van de dag zet ik de robot aan zodat de series ’s nachts gemaakt kunnen worden. Die afwisseling, vrijheid en verantwoordelijkheid maakt het leuk.

Heb je nog andere vaardigheden die je wil leren?

Het meeste uitdagende voor nu is het vijf-assige werk, omdat je daar heel veel verschillende producten hebt. Het idee is dat ik ook de draai-freescombinatie leer bedienen. Dus dat komt er op termijn nog bij. Maar omdat er elke keer wel wat nieuws is om te maken, ben je nooit uitgeleerd.

Bedankt voor je tijd Habbo!