De dag van het interview zijn de negen frezers van Warnier Precisiemetaal naar één van de gereedschappenleveranciers. Voor training, maar ook als vorm van teambuilding. De middag ervoor hebben ze de verschillende robotcellen goed gevuld, zodat de productie doorgaat. Voor directeur-eigenaar Pierik zijn dit dagen waarop hij zelf graag de handen uit de mouwen steekt en machines mee belaadt. Dat completeert zijn beeld van de praktische kant van de machines. “Ik wil weten wat de mensen leuk vinden, hoe ze hun werk ervaren, welke machines bevallen en welke belast worden,” legt hij uit. Het zijn bouwstenen voor de volgende investering.
Stabiele machines
Pierik investeert continu in vernieuwing of uitbreiding van het machinepark van Warnier Precisiemetaal. Bijvoorbeeld omdat hij een kans in de markt ziet; of omdat z’n medewerkers aangeven nog een machine erbij te kunnen nemen. Voor het nauwkeurige werk of voor productie die hij automatiseert, kiest hij ook vaak voor Mazak-machines. “Het zijn stabiele machines. Zeker als we automatiseren of veel materiaal moeten afnemen, merk je aan de standtijd van de gereedschappen hoe stabiel de machines zijn. Dat scheelt wel 30%. Aan het eind van het jaar is dat veel geld,” zegt de Friese metaalondernemer.
Zijn relatie met Mazak is ontstaan na de aankoop van een gebruikte Quick Turn Nexus 100. De eenvoud van de Mazatrol besturing gaf de doorslag om hiermee verder te gaan. “Iedereen leerde er snel mee werken.” Ondertussen staan bij het bedrijf nog twee Quick Turn draaibanken, een Variaxis 500 5X-II, een Mazak VCN-530C en een Integrex 200-4ST.
Complete cel voor 5-assig bewerken
Twee jaar geleden gaf een van zijn frezers aan naast de Mazak Variaxis 500-5X II met robotbelading nog wel een extra machine te kunnen bedienen. De constructie van de toen net geïntroduceerde Mazak CV5-500 sprak Pierik aan. “De Y-as komt bij deze machine uit de tafel, die onder de spil door gaat. De spil hangt aan een stevige, kolomachtige constructie, wat de machine stabiel maakt.” Mazak levert bij dit 5-assig bewerkingscentrum een robotcel van het eigen label, gebouwd door BMO Automation. Het is een Platinum robotcel met zeven lades voor producthandling.
In combinatie met een extra gereedschappenmagazijn van Indunorm levert deze cel de Friese verspaner een behoorlijke capaciteit voor onbemande productie op. “De gereedschaptoren zorgt ervoor dat we weinig tijd kwijt zijn aan het afstellen. We laten de gereedschappen in de toren hangen. Zo kunnen we dankzij die 200 posities een hele range aan producten maken,” legt hij uit. Zo’n 20 posities in het extra magazijn houden de operators vrij voor specials die soms nodig zijn.