Niet 1, niet 2, maar 3 zo goed als nieuwe machines werden mij te koop aangeboden. We twijfelden. 1 konden we wel goed gebruiken.

Maar 2 of 3? Daar hebben we eigenlijk geen plek voor in de werkplaats. Toen ik deze vraag voorlegde aan Jente (voorman van de frezerij) stond hij nog geen paar uur later weer aan mijn bureau en was het antwoord duidelijk: we nemen ze allemaal!

Wat was het geval? Slechts twee weken eerder hadden twee jonge jongens, Dylan en Remco, zich gemeld bij Jente met een voorstel. Ze wilden wel graag, wanneer dit mogelijk was, 5-assig leren frezen. Om dit te bewerkstelligen hadden ze alvast wat voorwerk gedaan: ze hadden een tekening gemaakt met een plan om 2 werkstations samen te voegen waardoor er plek ontstond voor een nieuwe 5-assige machine waar zij dan op konden werken. Deze tekening lag nu op mijn bureau.

Ik hoefde er geen nacht meer over te slapen. We hebben een grote oude freesmachine ingeruild voor een flink kleiner exemplaar om plaats te maken voor de VF3. En de werkstations zijn, volgens tekening, opnieuw ingedeeld om plaats te maken voor de andere twee. De drie Haas machines zijn kort daarna afgeleverd en met grote precisie naar hun plek gemanoeuvreerd. Ze hebben een kleine APK gekregen in de vorm van nieuwe klemmen en andere kleine onderdelen en zijn nu klaar om ingezet te worden.

Met de Haas VF 3SS hebben we er een mooie 3-assige machine bij met een groter werkbereik om onze capaciteit op dit gebied te vergroten en vooral meer flexibiliteit te kunnen bieden.

Dylan en Remco kunnen aan de slag met de Haas VF 1SSYT die uitgerust is met 5e asaandrijving en de VF 2SSYT. Met deze extra machines kunnen ze leren 5-assig frezen en meer uitdagende enkelstuks maken op de momenten dat de andere machines die zij tot hun beschikking hebben bezig zijn met seriematig werk.

Wat vind ik het mooi om te zien dat deze jonge jongens zoveel enthousiasme hebben voor het vak en initiatief tonen. Dat deze unieke kans dit voor hen vrijwel direct mogelijk maakt is bijna een vervroegd kerstcadeau. Voor Dylan en Remco belooft 2024 een leerzaam jaar te worden!

Hilbrand Pierik